Közigazgatás
Gulyás Gergely: az ágyak 47 százaléka ma is üres
hirado.hu Kép: MTI/Balogh Zoltán
2020. október 22.

Ha az 1,3 millió influenza elleni oltóanyag elfogy, újabb mennyiség rendelhető – hangoztatta a miniszter csütörtökön. A kormány döntött a SZÉP-kártya adószabályok fél évvel történő meghosszabbításáról és megmarad a magasabb keretösszeg is.

Üres ágyak vannak a kórházakban

Európában mindenhol romlott a helyzet és Magyarország sem kivétel ez alól – mondta Miniszterelnökséget vezető miniszter. Mind a fertőzések száma, mind a halálozások száma emelkedett Magyarországon. Az egymillió főre vetített fertőzöttek számában nyolc ország van előttünk az Európai Unió 27 tagállamát nézve. Halálozások számában az uniós átlag 357, míg Magyarországon ez 127.

Az ágyak 47 százaléka ma is üres a kórházakban, nem kell műtéteket elhalasztani.

Régóta nem tapasztalt egyetértés jött létre az orvosbérek emelésében

A részletekről még tárgyalások folynak a Magyar Orvosi Kamarával, valamint a háziorvosok képviselőivel is. Nem látunk olyan pontot, ahol nem lehetne megnyugtatóan rendezni a kérdéseket – mondta. Az orvosi érdekképviseletekkel tárgyalunk a szabályokat részletező rendeletekről – mondta Gulyás Gergely.

Influenza elleni oltóanyagok még rendelhetők

Az Astra Zenecával írt alá megegyezést az Európai Bizottság. Amennyiben elkészül a vakcina, akkor Magyarország 6,5 millió oltóanyaghoz juthat, amely 13 milliárdos költséget jelent.

Az operatív törzs megvizsgálja a kínai és orosz vakcina beszerzésének lehetőségeit is.

Az influenza elleni védőoltásról elmondta, 1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre, de ez a szám bővíthető újabb beszerzésekkel, vagy a gyártási kapacitás bővítésével.

Marad az emelt keretösszeg a SZÉP-kártyákon

A kormány döntött a SZÉP-kártya adószabályok fél évvel történő meghosszabbításáról és megmarad a magasabb keretösszeg is. Vagyis a SZÉP-kártya szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátás zsebbe 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható
béren kívüli juttatásként.

Senkinek nem ajánlják a külföldi síelést

A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindenkit arra kért, hogy ne menjen külföldre, síelni.

A tavaszi hullám során az egészségügyi ellátórendszert sikerült felkészíteni, műtéteket nem kell elhalasztani – mondta a miniszter.

A kormány elkötelezett, hogy az iskolák normálisan működjenek, és az őszi szünet után folytatódjon az oktatás – válaszolta arra a kérdésre, hogy a kormány tervez-e digitális oktatást. Az elmúlt két hónap megmutatta, hogy a jelenlegi körülmények között is működnek az intézmények.

A maszkviselési szabálysértési bírság nem emelkedik

Az SZFE kapcsán elmondta, hogy a kormánynak semmilyen hatásköre nincs a kérdésben, ebben a kérdésben a kuratórium van döntési helyzetben. A kormány célja, hogy minél színvonalasabb legyen a színészeti képzés és ehhez a költségvetési forrásokat biztosították.

A helytelen maszkviselés esetén a maximálisan kivethető 50 ezer forint kellően visszatartó erővel bír, így nem tervezik ennek módosítását.

A 15 perc alatti eredményt produkáló antigén tesztek vásárlására a magyar kormány nyitott – mondta. Úgy vélte, hogy napról napra növekedni fog a tesztek száma.

Az MTV online díjátadó show egymilliárd emberhez ér el Budapestről

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy kérdésre elmondta, hogy az MTV-vel kötött megállapodás értemében később tudják nyilvánosságra hozni mennyi pénzzel támogatja a kormány a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül a rendezvényt. Mint ismert november 8-án az MTV EMA 2020 Show névre keresztelt díjátadó virtuális műsorral jelentkezik majd Budapestről és Londonból. A műsor a becslések szerint egymilliárd emberhez ér el.

Következő adásunk
Téma: A kárpátaljai történelmi egyházak szerepe a kárpátaljai magyarság fennmaradásában – Egressy Miklós, görög katolikus esperes
Ezt követő adásaink