Közigazgatás
Gulyás: három gyártótól összesen 12 millió oltóanyag beszerzését kötötte le a kormány
hirado.hu Kép: Illusztráció, Pixabay
2020. november 19.

Pénteken veszi kezdetét az országos rendszeres koronavírus-tesztelés, elsőként a szociális intézményekben – jelentette be a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta, hogy a jövő szerdai ülésen dönthet a kormány arról, hogy szükség lesz-e további korlátozó intézkedésekre.

Néhány órára pánik tört ki amiatt az álhír miatt, hogy február 8-ig meghosszabbította a kormány a rendkívüli jogrendet – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ezek az intézkedések december 11-ig vannak érvényben. A kormány kéthetente értékeli a kialakult helyzetet, mert akkor látszik majd az intézkedések hatása.

Az Országgyűlés döntése értelmében a veszélyhelyzetet 2021. február 8-ig hosszabbította meg a kormány.

A jövő szerdai ülésen dönthet a kormány arról, hogy szükség lesz-e további korlátozó intézkedésekre.

A fertőzöttek számát nézve az elhunytak száma a tavaszihoz képest csökkent, ami azt mutatja, hogy az egészségügyi ellátórendszer képes kezelni a megnövekedett betegszámot.

Az osztrák határ mentén, ahol magas az ingázások száma, a fokozott óvatosság indokolt, mert ott az országos átlagnál is rosszabbak a számok.

Magyarország három gyártótól – AstraZeneca, Johnson & Johnson és Pfizer – összesen 12 millió oltóanyag beszerzését kötött le a kormány, amely 36 milliárd forintba kerül.

Ezek megoszlása a következő: az Astra Zeneca Oxfordban fejlesztendő vakcinából 6,5 milliót kötött le a kormány, a Janssen Pharmaceutica vakcinájából 4,36 milliót, míg a Pfizer 94 százalékos hatékonyságúként reklámozott oltóanyagából pedig 4,44 millió adagot. Összesen tehát 6 millió ember számára lesz elegendő oltóanyag, mivel egy személyt kétszer kell beoltani.
Indul a tesztelés

Az egészségügyi és szociális intézetekben dolgozóknál kezdik a dolgozók beoltását, amely önkéntes lesz.

Gulyás Gergely ismertetése szerint a szociális intézményekben pénteken veszi kezdetét a tesztelés, míg az óvodákban, iskolákban, bölcsődékben hétfőn. A tesztelést a kormányhivatalok fogják megszervezni összesen 15 ezer feladatellátási helyen. Összesen 191 ezer embert teszel mintegy ezer kétfős csapat, amelyekben orvostanhallgatók is részt vesznek. A terv szerint egy csapatnak naponta három helyen kell tesztet végezni.

Uniós viták

Gulyás Gergely az uniós vitákról azt mondta, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan a jogállami kritériumokhoz való kötése az uniós forrásoknak. Magyarország 1990 óta a jogállami feltételeknek megfelelően működik, leszámítva a 2006-os eseményeket, ezeket mindig betartotta – mondta.

Magyarország elkötelezett a jogállami értékek, a szólás-, a sajtó- és gyülekezési szabadság kérdésében, és jogállami feltételekben több területen is jobban is állunk, mint sok nyugati ország.
Elmondta, hogy Magyarország nem enged a zsarolásnak, hogy ezzel próbálja meg Brüsszel a magyar kormány bevándorláspolitikáját megváltoztatni.

„A bevándorlási politika feladásnak elvárását nem tudjuk elfogadni, ezért új uniós költségvetési és helyreállítási alap nem lesz” – mondta.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy ezeknek az elfogadása a tízes skálán nulla.

Decemberben vagy januárban tetőződhet a járvány

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy decemberre vagy januárra teszik a kormány járványügyi szakértői a tetőzést, de nagyon eltérők az előrejelzések. Elmondta,

radikálisan javuló számokra van szükség ahhoz, hogy a kormány visszavonja jövő heti ülésén a korlátozó intézkedéseket.

A pénzügyi érdekek védelmét, a korrupcióellenes garanciákat támogatjuk, de azt, hogy ne a kormány döntsön politikai ügyekben, mint például a migráció, ezt nem tudjuk elfogadni. Több mint hét évtized óta világos szabályok vannak az EU-ban, és nem a mostani járványügyi helyzetben kell elfogadni új szabályokat – mondta.

A hetes cikkely szerinti uniós eljárás nem zavarja a magyar kormányt, ez semmiben sem gátja a mostani vitáknak.

Az EU jobban tenné, ha nem koncepciós eljárásokat folytatna az egyes tagállamok ellen. „Hónapról hónapra szégyenülnek meg azok az országok, amelyek vádakat fogalmaznak meg Magyarország ellen.”

Mi lesz a karácsonyi és a szilveszteri összejövetelekkel?

A karácsonyi és szilveszteri összejövetelek, rendezvények kapcsán Szentkirályi Alexandra szóvivő elmondta, hogy a jelenlegi szabályok szerint ezek nem lesznek megtarthatók, de erről még nincs döntés. A kormány jövő heti ülésén dönt arról, hogy a december 11-ig fennálló korlátozásokat meghosszabbítsa-e.

A múlt héten meghozott korlátozások eredményei egy hét múlva látszódnak.

Gulyás Gergely az egészségügyi kapacitásokat firtató kérdése elmondta, hogy ha megfeszítetten is, de az egészségügy képes kontroll alatt tartani a járványhelyzetet.

Jelenleg 580-an szorulnak intenzív ellátásra. Még további 1700 ágykapacitás áll rendelkezésre, de még ez a szám is bővíthető, amennyiben szükséges.

Következő adásunk
Téma: A kárpátaljai történelmi egyházak szerepe a kárpátaljai magyarság fennmaradásában – Egressy Miklós, görög katolikus esperes
Ezt követő adásaink