Kultúra
Elhunyt Balázs Fecó
hirado.hu/Emmi Kép: MTI/Mónus Márton
2020. november 27.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Balázs Ferenc, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, édesapa, férj és kolléga tegnap este távozott. A rengeteg ima és orvosai minden igyekezete ellenére 13 nap küzdelem után feladta a harcot” – közölte a fájdalmas hírt a család nevében a Retro Rádió műsorvezetője, Várkonyi Attila.

Balázs Fecó koronavírus-fertőzéssel, súlyos állapotban került kórházba. Az énekest lélegeztetőgépre kapcsolták, állapota válságos volt.

A hírt az Apostol együttes is megerősítette Facebook-oldalán: „Ismét megtörve és megrendülve búcsúzunk zenész barátunktól. Balázs Fecó Nyugodj Békében. Az Apostol együttes tagjai mély fájdalommal búcsúznak tőled” – írták.

A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenésztől Orbán Viktor miniszterelnök A csönd éve volt című dallal búcsúzott Facebook-oldalán.

Balázs Ferenc 1951-ben született Budapesten. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola iskolai zenekarában indult pályája. 1967-ben a Neoton együttes tagjaként zenélt, majd 1972-ben Som Lajossal kivált a zenekarból, és megalapították az első magyar hard-rock zenekart, a Taurus XT-t. 1976-ban Koncz Zsuzsa kísérőzenekarához tartozott, majd 1978-ban megalapította a Korál együttest.

A Korál 1986-os feloszlását követően kezdett szólókarrierbe. Nevéhez számos sláger kötődik, komponált filmzenéket és oratóriumot is írt. Tevékenyen részt vett a romos sitkei kápolna felújításában, megszervezte a Sitkei Kápolna Kulturális Egyesületet. 1987-ben és 1998-ban is megkapta az EMeRTon-díjat. 1999-ben vehette át munkássága elismeréseként a Huszka Jenő díjat, 2007-ben a Fonogram életműdíjat, 2010-ben az Artisjus életműdíját, 2011-ben pedig a Börze Award életműdíjat. A Budavári Önkormányzat 2014-ben díszpolgárrá választotta.

Balázs Fecót a Korál tagjaként 1979–1984 között egymás után hatszor az év legjobb billentyűsének választották. 2001-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztje, 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje állami kitüntetésben részesült. 1998-ban Liszt Ferenc-díjjal, 2016-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.

Lendület, életszeretet és szakmai áhítat jellemezte életpályáját, bizonyítékaként annak a szakmai és emberi alázatnak, amire csak kevesen képesek. Érdemeiért 2020-ban vehette át az Emberi Méltóságért díjat.


Balázs Fecót az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti

-