Kultúra
Elindult a Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programja
OPH Kép: Emmi
2020. december 7.

2020. december 7-én online sajtótájékoztató keretében mutatta be Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Szedlacsek Emília, a Nemzeti Művelődési Intézet szakmai igazgatója és Szász János Petőfiszállás polgármestere a Nemzeti Művelődési Intézet Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Programját.

Fekete Péter elmondta, hogy a kormány 5,5 milliárd forintot fordít a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program megvalósítására. Az 1997. évi CXL. törvény módosításának köszönhetően és a közművelődési alapszolgáltatások, a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. Emmi-rendelet értelmében a községeknek, településeknek foglalkoztatni kell legalább egy, minimum középfokú közművelődési szakképzettséggel (szakképesítéssel) rendelkező embert, hogy a közművelődési alapszolgáltatások zavartalanul juthassanak el mindenkihez. A most induló program közösséget összetartó szakembereket ad a településeknek, akiknek jóvoltából tartalommal telnek meg a kulturális és közművelődési színterek – hangsúlyozta az államtitkár.

Települések megfelelő végzettségű közművelődési szakember nélkül
Forrás: Emmi/OPH

Szedlacsek Emília kiemelte a Nemzeti Művelődési Intézet komoly tapasztalatát a nagyobb létszámú foglalkoztatási programok koordinálásában, az ehhez kapcsolódó képzések megszervezésében és lebonyolításában. A jelen programban mintegy 2000 fő foglalkoztatására van lehetőség, az ő szakmai képzésük, majd szakmai tevékenységük elindítása az intézet legfontosabb célja, ezzel segítve az önkormányzatokat a jogszabályban előírt feladatellátási kötelezettség végrehajtásában. A szakmai igazgató hozzátette azt is, hogy a programhoz csatlakozó önkormányzatoknak gondoskodnia kell a programba bevontak továbbfoglalkoztatásáról, illetve erről megállapodást kell kötniük a Nemzeti Művelődési Intézettel. Mára 1578 települést sikerült bevonni a képzési körbe, ami nagy eredménynek számít ‒ összegzett a szakember.

Szász János, Petőfiszállás polgármestere fontosnak tartja, hogy a helyi értékek felelős, hozzáértő munkatársak segítségével fennmaradjanak, ehhez pedig nagymértékben hozzájárul ez a képzés. Üdvözölte azt is, hogy a Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program komoly segítséget nyújt a kistelepüléseknek azzal, hogy finanszírozza a foglalkoztatottak oktatását, valamint egy évig a munkabérüket is.

Közművelődési Foglalkoztatási és Képzési Program által elért települések
Forrás: Emmi/OPH

A képzést elvégző, a programban résztvevő szakemberek képessé válnak településükön a közösségi és kulturális élet eseményeit szervezni, bemutatkozási lehetőségek megteremtésével támogatni tudják az amatőr alkotó és előadóművészeti körök tevékenységét. Mindezek hasznára válnak az adott közösség egészének és az egyéneknek egyaránt: tehetséggondozás, felnőttképzés, szabadidős programok formájában.

Az önkormányzatoknak 2021. január 1-től teljesítenie kell a jogszabályban előírtakat.-