Gazdaság
Magyar bankok devizabetéti osztályzatait javította a Moody's
MTI Kép: Reuters/Mike Segar
2020. december 11.

Magyar bankok devizabetéti osztályzatait javította csütörtökön a Moody's Investors Service. A lépés közvetlen előzményeként a nemzetközi hitelminősítő emelte a Magyarországra érvényes besorolási országplafont is.

A Moody's csütörtök este Londonban közölte, hogy az Erste Bank Hungary, a K&H Bank és az OTP Bank devizában vezetett betétállományának hosszú távú osztályzatát az eddigi „Baa3”-ról két fokozattal „Baa1”-re, a rövid lekötésű devizabetétek besorolását „P-3”-ról egy fokozattal „P-2”-re javította.

A cég a magyarországi Raiffeisen Bank hosszú futamidejű devizabetét-állományának osztályzatát egy fokozattal, „Baa3”-ról „Baa2”-re emelte. A Raiffeisen rövid lekötésű devizabetéteinek besorolása szintén „P-3”-ról „P-2”-re javult.

A Moody's a négy érintett magyar bank devizabetét-osztályzatainak kilátást az eddigi pozitívról a besorolás javításával egy időben stabilra változtatta.

A Moody's a csütörtökön bejelentett banki osztályzatjavítások előzményeként, módszertani változtatások miatt a minap Magyarország szuverén besorolási országplafonját „Baa1”-ről „A2”-re javította.

Az osztályzati országplafon rendszerint azt a legmagasabb besorolást jelzi, amelyet az adott országban honos kereskedelmi adósok pénzügyileg legerőteljesebben alátámasztott kötelezettségeikre megkaphatnak a hitelminősítőktől.

Ez az országplafon meghaladhatja az érintett ország államadós-kötelezettségeinek osztályzatát.

Ez Magyarország esetében is így van: a Moody's Investors Service a magyar szuverén kötelezettségekre „Baa3” osztályzatot tart érvényben.

A Moody's ugyanakkor szeptember végén felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a magyar szuverén osztályzat kilátását, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a koronavírus-járványnak a magyar gazdasági és pénzügyi erőre kifejtett negatív hatása valószínűleg nem lesz annyira markáns, mint az Európai Unió más térségeiben.

A kilátás javításának fő tényezői között szerepelt az is, hogy a magyar gazdaság a „Baa3”, illetve az eggyel jobb, „Baa2” besorolású gazdaságokhoz képest is erős teljesítményt mutatott az elmúlt időszakban, és a Moody's véleménye szerint ez várható a továbbiakban is. Mindehhez a magyar gazdaság hazai és külső adósságpozícióinak javulása társul az indoklás szerint.

A magyar államadós-besorolásra a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Standard & Poor's stabil kilátást tart érvényben.

Ezek a cégek ugyanakkor a Moody's besorolásánál egy fokkal jobb – egyaránt „BBB” – államadós-osztályzattal tartják nyilván Magyarországot.

A Moody's „Baa3” magyar szuverén besorolása a Fitch és az S&P osztályzati módszertanában „BBB mínusz”-nak felel meg.

A Moody's a héten – szintén a magyar besorolási országplafon emelésével közvetlen összefüggésben – az OTP Jelzálogbank és az UniCredit Jelzálogbank által kibocsátott fedezett jelzálogkötvények osztályzatát az addigi „Baa1”-ről két fokozattal „A2”-re emelte.

-