Belföld
A gyakorlati készségek elsajátítását segítő szimulációs eszközöket kap 11 kórház
OPH Kép: OPH
2021. február 23.

Az egészségügyi dolgozók gyakorlati jártasságának megszerzését segítő szimulációs eszközöket kap 2 milliárd forint értékben 11 kórház az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében – jelentette be kedden online sajtótájékoztatón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

A járvány elleni védekezés közepette sem állnak le az Egészséges Budapest Program (EBP) beruházásai, 11 fővárosi és Pest megyei kórház 2 milliárd forint értékben olyan szimulációs eszközöket szerezhet be, amelyek az egészségügyi dolgozók tapasztalati tudásának fejlesztését szolgálják, gyakorlatorientált módszerekkel – mondta el a miniszter. Az EBP az eszközbeszerzések során kiemelt figyelmet fordít a modern technológiai innovációk mellett az egészségügyi dolgozók gyakorlati továbbképzési lehetőségeinek és feltételeinek megteremtésére is – közölte a miniszter. „Ma már szinte minden, a betegellátáshoz szükséges beavatkozás modellezhető és elsajátítható demonstrációs és szimulációs környezetben is, s ezt a célt szolgálják azok a modern technikai eszközökkel felszerelt oktatótermek – skill laborok –, amelyek nem az egészségügyi intézményektől távol, hanem azok területén kerültek kialakításra.”

A képzések során a rezidensek, orvostanhallgatók, valamint az egészségügyi szakdolgozók a már megszerzett elméleti tudás mellett a gyakorlati készségeket sajátítják el, s mindezt élethű helyzeteket szimulálva gyakorolják. Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy különösen nagy az igény az életmentő beavatkozások gyakorlására, hiszen ezekre egyéb körülmények között nincs lehetőség. Az oktatólaborokba most beszerzett demonstrációs eszközök között találhatók lélegeztetőgépek, EKG-, ultrahang- és defibrillátor-készülékek, vénakanülálást gyakorló modelleszközök, élethű ápolási babák, injekciós, intubációs, katéterezést, valamint mellkasi csövezés gyakorlását szolgáló eszközök. A beszerzés részét képezték további kórházi berendezések és bútorzatok is, melyekből több országos intézet is részesül – tette hozzá.


2017-ben indult el a főváros és Pest megye legjelentősebb egészségügyi fejlesztéseként az Egészséges Budapest Program (EBP), melynek keretében az intézményrendszer megújítására és az infrastrukturális fejlesztések megvalósítására 2026-ig 700 milliárd forint jut hazai forrásból. A program három fő területre összpontosít: az orvostechnikai, az informatikai és az infrastrukturális fejlesztésekre.

-