Belföld
Emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban Orbán Viktor
hirado.hu Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
2021. február 26.

A legújabb számok megerősítették, hogy a járványhelyzet drámaian romlik, ezért újra azt a számot kell nézni, hogy hány üres ágyunk van és hány kórházi ágy van felszerelve lélegeztetőgéppel, mert a szakértők egyetértenek abban, hogy a következő két hétben drasztikusan nőhet a megbetegedések száma – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A kormányfő a friss adatokat ismertette a pénteki interjúban. Az elmúlt 24 órában 4668 új fertőzöttet találtak, 123 ember hunyt el. 451 beteget tartanak lélegeztetőgépen és 5027 embert kezelnek kórházban. A fertőzések száma a következő két hétben drasztikusan nőni fog. Jelenleg megvannak a szabad kapacitások. 15831 kórházi ágy és 2296 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van jelenleg a kórházakban – fogalmazott.

A kormányfő szerint köszönet illeti a járványügyi szakértőket, mert az előre jelzéseik szinte kivétel nélkül beváltak. A miniszterelnök elmondta, hogy el kellett rendelnie a kórházakban az emelt szintű készültséget és minden kórházban a katonák is ott vannak a vezetésben. „Újra vissza kell hoznunk azt a készültségi állapotot, ami áprilisban és november környékén volt jellemző” – tette hozzá Orbán Viktor.

Lesz elengedő orvos az oltópontokon – mondta a miniszterelnök, aki hozzátette: az unióval lekötött vakcinák az előre jelzettnél is lassabban jönnek, ha nem lenne kínai és orosz vakcina, nagy bajban lennénk. ​Úgy vélte, hogy felelőtlen a baloldal politikája: oltásellenesek, bizonytalanságot szítanak és le akarják beszélni az embereket az oltásról. Arra kért mindenkit, hogy regisztráljanak a gyors oltás érdekében.

A regisztráltak mind nyugodt húsvétra számíthatnak

Húsvétra az összes regisztrált megkapja legalább az első oltást, ami azt jelenti, hogy az EU-ban nálunk lesz a legmagasabb oltási arány. Egyszerre kell megbeszélni, hogyan lazítsunk és ugyanakkor betartsuk a korlátozásokat. A következő napok döntik el, hogy kell-e szigorítani.

A határokon mindenképpen szigorítani kell. Az üzleti célú Európán kívüli utazásokat radikálisan szigorítani kell és ennek kidolgozására kérte a miniszterelnök az operatív törzset.

​Olyan nagy a baj az EU-ban hogy nincs itt a felelősségre vonás ideje. Minden országnak saját maga kell megvédenie saját magát. A személyforgalom korlátozása mellett fenn kell tartani az áruforgalom és a tőke szabad áramlását.

Most fontosabb az idő, mint a vakcina ára

Az Európai Bizottság jól tárgyalt, mert pénzt próbáltak megtakarítani, de sok időt vesztett ezzel. Most fontosabb az idő, mint a vakcina ára. A kormányfő elmondta, hogy a magyar stratégia két lábon áll, így minden hatékony és biztonságos vakcinát behozunk. Ezért lesz Magyarország a legjobban beoltott ország az EU-ban.

-