Közigazgatás
A rugalmas foglalkoztatási formák a családokat is segítik
OPH Kép: OPH
2021. március 31.

A kormány a partnerségi megállapodásban célul tűzte ki a munkaerőhiány lehetséges kezelési módjait a szállítási ágazatban, illetve a munkavállalói és a munkáltatói tudatosság növelését. A kérdésről Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke nyilatkozott.


Mi jellemzi ma a magyarországi munkaerőpiacot, és mennyire tudják a nők megtalálni az összhangot a család és munka között?

Magyarországon az elmúlt 10 év tendenciái egyre inkább azt mutatják, hogy talán jobban össze lehet most már egyeztetni a munkát és a családi kötelezettségeket, hiszen ha megnézzük a statisztikai adatokat, folyamatokat, akkor azt látjuk, hogy a nők munkaerőpiaci részvétele, a foglalkoztatási ráta jelentősen nőtt: 2010-hez képest 24 százalékkal, ami egyébként az egyik legnagyobb növekedés volt az Európai Unióban. Emellett a gyermekvállalási kedv is növekedett, ami azt jelzi nekünk, hogy a gyermekvállalás és a munkavállalás egyre inkább összeegyeztethetővé vált.

Magyarországon a fiatal családok számára fontos segítséget jelent a nagyszülők bevonása, a statisztikák szerint 80 százalékuk vallja, hogy a nagyszülők komoly támaszt nyújtanak.
Azt gondolom, hogy a nagyszülők szerepe meghatározó a családokban, és a kormányzati politika is számos lehetőséggel erősíti azt, hogy a különböző generációk minél inkább jelen tudjanak lenni egymás életében. Ilyen például a Nők 40, amit „nagymamanyugdíjnak” is szoktak nevezni, és amivel már 300 ezer nő tudott elmenni nyugdíjba. Nem olyan régen vezette be a kormányzat a nagyszülői gyedet, aminek az a lényege, hogy ha egy nagyszülő még dolgozik, de úgy gondolja, hogy ő menne el gyedre a kisunokával, mert a szülőknek dolgozniuk kell, akkor megteheti, ugyanolyan feltételekkel, mint a szülők.

Manapság szükség van az idősebbekben meglévő tudásra, tapasztalatra, a segítségükre. Hogyan tudnak kooperálni a nemzedékek egy-egy közösségben?

A generációk közötti együttműködés, szolidaritás nemcsak a családban nagyon fontos, hanem akár a munka világában is. Számos példa van arra, hogy idősebb dolgozók jól tudnak kooperálni a fiatalabbakkal. Van olyan atipikus foglalkoztatási lehetőség, amit úgy hívunk, hogy osztott munkakör, s ez ideális arra, hogy a különféle nemzedékek együtt tudjanak dolgozni. Ilyenkor egy munkakört két dolgozó lát el részmunkaidőben, és ez lehetőséget ad arra, hogy egy idősebb dolgozó megossza a tapasztalatait egy fiatalabbal, aki még csak most kerül be a munka világába, illetve ő, aki pedig már lassan kikerül belőle, fokozatosan át tudja adni a tudását. Ez az úgynevezett „job sharing”, osztott munkakör mindenképpen olyan lehetőség, ami nagyszerű terepet ad annak, hogy az idősebb és a fiatalabb korosztály együtt tudjon működni a közös munkahelyen.

Fotó: OPH

Vannak-e arról adatok, hogy a nők, illetve a férfiak munkavállalói életszakaszában mikor következik be egyfajta „töréspont”, illetve vannak-e egyedi jellemzői ennek a szállítási ágazatban?

Ez a töréspont – ha egyáltalán nevezhetjük így – alapvetően a nyugdíjkorhatárhoz köthető. Egy kicsit előbb van ez a nők esetében, ami éppen azzal függ össze, hogy akár a Nők 40 segítségével ők előbb el tudnak menni nyugdíjba. De alapvetően azt látjuk, hogy a nyugdíjba kerülés az, amikor valóban nagyot tud változni valakinek az élete. Azt gondolom, hogy aki aktívnak érzi magát, és szívesen vállalja továbbra is a munkát – és látunk erre nagyon sok, sőt egyre több példát –, azok ott tudnak maradni a munkahelyükön, a magyar nyugdíjrendszer pedig még díjazza is azokat, akik így dolgoznak. Ha valakinek van rá lehetősége, érdemes talán a fokozatosságot követni, tehát nem azonnal váltani, hanem akár részmunkaidőben, távmunkaidőben dolgozni, akár nyugdíj mellett is, de természetesen csak akkor, ha valaki erre vágyik.

Kisgyermekes szülők esetében mit jelent és hogyan jelenik meg a családbarát foglalkoztatás?

Nagyon fontos célkitűzés volt most már hosszú évek óta, hogy akinek vissza kell térni a szülés után a munkaerőpiacra – vagy vissza szeretne menni a szakmájába –, az minél könnyebben tudja ezt megtenni. Ezt szolgálja például a GYED Extra, aminek lényege, hogy valaki úgy is megkapja a gyermekgondozási díjat vagy a gyest, hogy közben egyébként dolgozik. Emellett ide tartoznak például a bölcsődefejlesztések is. A kormányzat szeretné elérni, hogy mindenki dolgozhasson, ha szeretne, akkor is, ha a gyermeke fiatalabb mint hároméves. A kisgyermekes dolgozók számára fontos, hogy munka közben tudják, hogy a gyermekük biztonságos helyen van a bölcsődében. Számos olyan lehetőség van, amely azt hivatott előmozdítani, hogy akinek kicsi, illetve három vagy annál több gyermeke van, az el is tudjon menni dolgozni. A statisztikák alapján látható, hogy az elmúlt tíz évben másfélszeresére nőtt azoknak a nőknek a foglalkoztatási rátája, akik 3 évesnél kisebb gyermeket nevelnek, és körülbelül másfélszeresére nőtt a nagycsaládos édesanyák foglalkoztatási rátája is. Ez szintén azt jelzi, hogy a munka és a család már egy kicsit jobban összeegyeztethető, mint korábban.

Vannak-e különleges jellemzői a nők foglalkoztatásának a szállítási ágazatban?

Ezen a területen valószínűleg ugyanolyan problémákkal küzdenek a nők, mint más szektorokban. Az említett atipikus megoldások, a részmunkaidő, a távmunka, az osztott munkakör vagy akár egy munkahelyi bölcsőde elindítása mind-mind olyan megoldások lehetnek, amelyek segítik a nőket abban, hogy könnyebben össze tudják egyeztetni a munkahelyi feladataikat a családi, otthoni teendőikkel.

A jelenlegi pandémiás helyzet különleges megoldásokat is hozott a foglalkoztatásban. Lesznek esetleg olyanok, amelyeket kormányzati szinten is figyelembe vesznek, hasznosítanak?

A járványhelyzet egyik pozitív hozadéka lett, hogy az úgynevezett atipikus, rugalmas, családbarát munkahelyi vagy foglalkoztatási megoldásokat nagyon hirtelen kellett bevezetni, és úgy tűnik, hogy ezek működnek, hatékonyak és eredményesek lehetnek. Nyilván érdemes lesz belőlük a jövőben is megtartani módszereket, lehetőségeket. Várható tehát, hogy a járvány utáni időszakban talán egy kicsit rugalmasabbá és családbarátabbá fog válni a munkaerőpiac.

-