Kultúra
Elkezdődött a Magyar Tavak Fesztiválja 
Emmi Kép: OPH
2021. június 20.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára köszöntötte a „Természet Operaháza” néven megrendezett Velencei-tavi Fesztivált, amely egyben az első Magyar Tavak Fesztiválja. A háromnapos eseménysorozat, amely június 18. és 20. között várja a látogatókat, a humántárca támogatásával valósult meg.

A Természet Operaháza kezdeményezés több mint fél évtizede a Tisza-tónál indult útjára, és olyannyira bevált az ötlet, hogy idén a Velencei-tó, jövőre pedig a Balaton térsége is csatlakozik a kezdeményezéshez. Így jött létre a Magyar Tavak Fesztiválja, amely a minőségi kultúrát, a testmozgást és a természet szépségeit kapcsolja össze.

A háromnapos programfolyam keretében az érdeklődők számos zenei műfaj közül válogathatnak. A magas színvonalra garancia a szervezők munkája és a fellépő művészek, akik között ott találjuk Miklósa Erika operaénekesnőt, a Budapest Ragtime Bandet és sokan másokat.

Latorcai Csaba köszöntőjében rámutatott: a fesztivál különlegessége az, hogy hazánk népszerű tavainak egyedi természeti környezetében nyújt zenei, kulturális élményt a látogatók számára, miközben mód nyílik az aktív kikapcsolódásra, túrázásra, kerékpározásra és a helyi gasztronómiai specialitások megkóstolására is.

Egy olyan egyedülálló érték részesei vagyunk, amelyben egymásra talál a természet és művészet – emelte ki a humántárca közigazgatási államtitkára.

A cél az, hogy egyre több fesztivál kerüljön megrendezésre ország-, és Kárpát-medence-szerte, ugyanakkor ezek tartalmi szempontból európai mércével mérve is egyre színvonalasabbá váljanak és jussanak el minél több érdeklődőhöz. Ezért is támogatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az idei esztendőben a Velencei-tavi Fesztivált.

A támogatások kapcsán a közigazgatási államtitkár elmondta azt is, hogy az elmúlt esztendőben a járvány nem kímélte a művészvilágot sem, ezért a kormány számos támogatási formát dolgozott ki az érintettek megsegítésére. Ilyen konstrukció egyebek mellett, a „Köszönjük Magyarország!” program, amely az előadó-művészet valamennyi területének támogatása mellett nagy segítséget jelent a közművelődési intézmények számára is. A program keretében a tavalyi esztendőben 1 milliárd, idén pedig 2 milliárd forintot biztosított a kulturális kormányzat a művészek megsegítésére.

-