Belföld
Átadták a Traumatológiai Intézet új szuperműtőjét
OPH Kép: OPH
2021. július 27.

Átadták a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti Baleseti Központjának úgynevezett hibrid műtőjét, amely a legmodernebb technológiai megoldásokat felvonultató kombinált képalkotó és operációs helyiség.

A hétfői sajtótájékoztatón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere felidézte, hogy a vidéki egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére a kormány 500 milliárd forintot fordított, aminek eredményeképp fejlettebb technológiai körülmények és infrastruktúra jött létre, mint a központi régióban és a fővárosban. A viszonyok kiegyenlítése érdekében – folytatta – a kormány 700 milliárd forintos fejlesztést indított el hazai forrásból a központi régióban az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében. Ez érinti az itt található 13 kórházat, 11 országos intézetet, 32 járóbeteg-szakrendelőt, a beruházások pedig nemcsak az infrastruktúrára vonatkoznak, hanem az orvostechnológiára és a digitális fejlesztésekre is. „Ezek azok az alappillérek, amelyekre fel lehet építeni egy 21. századi, nagyon magas szintű egészségügyet” – mondta a miniszter.

A Traumatológiai Intézetben közel 1,5 milliárd forintos fejlesztésre kerül sor, az úgynevezett hibridműtő a legkorszerűbb technológiával, eszközökkel, műszerekkel van felszerelve, és olyan képalkotó diagnosztikai lehetőség áll rendelkezésre a műtőben, amely lehetővé teszi a vizsgálatok elvégzését a beteg mozgatása nélkül.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, a VIII. kerület korábbi polgármestere, jelenlegi országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki az egészségügyi dolgozóknak az elmúlt másfél év helytállásáért, és mint mondta, a magyar egészségügy bebizonyította, hogy a legnehezebb időszakban is helyt tud állni.

A politikus beszélt arról is, hogy a járvány „a magyar családokat is megpróbálta”, de az az oltási program, ami mellett elkötelezte magát a kormány, számos emberéletet mentett meg, ezért is került Európa élmezőnyébe Magyarország a védekezés szempontjából. Kocsis Máté az új műtő kapcsán megjegyezte, hogy azzal a kerület is gazdagodott.

Fotó: OPH

Bodzay Tamás, a Traumatológiai Intézet orvosigazgatója emlékeztetett, hogy az intézet Magyarország legnagyobb, Európa egyik legnagyobb sérült-ellátó központja. 360 ágyon, 13 műtőben évi 12-14 ezer műtétet végeznek. Ezzel a magyarországi sérültek 12 százalékát látják el, a budapesti és a közép-magyarországi régió sérültjeinek 40 százalékát kezelik. A komplex rendszerben kiemelt feladatuk a súlyos sérültek ellátása, amiben kiemelkedő szerepe van az idegsebészetnek és a neuro-traumatológiának. Ez utóbbit segíti a hétfőn átadott műtő, melynek felszereltsége már a 22. századot idézi, intraoperatív képalkotó diagnosztikát lehetővé téve.

Viola Árpád, az idegsebészet vezetője a műtő hight-tech voltát hangsúlyozta, és mint fogalmazott, a világon több ilyen műtő áll rendelkezésre az idegsebészeti és gerincsebészeti betegek ellátásra, de jelenleg ennél modernebb műtő nincs.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A műtőben található O-Arm berendezéssel kapcsolatban elmondta, hogy a készülék CT-minőségű felvételeket készít a műtőben lévő betegről, és műtét közben három dimenzióban látható a sérült testrész, 360 fokban járható körbe a műtéti terület, és bármelyik pillanatban megismételhető a képalkotó vizsgálat. A betegbiztonságot tovább növeli – folytatta –, hogy a műtét elejétől a végéig monitorozni tudják az idegpályákat.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Beszámolt arról is, hogy a műtét elején történő CT-minőségű vizsgálat elégséges információt ad a teljes műtét végéig, így elhagyható a röntgenvizsgálatok sorozata. Hozzátette azt is, hogy a személyzet sugárterhelése nullára redukálódik. Az osztályvezető főorvos kiemelte: az intézetben olyan sok – főleg koponya- és gerincsérült – beteg összpontosított ellátása történik, ami egyedivé teszi az intézetet. „Nem tudunk olyan intézményről, amelyben éves szinten egy helyen ezer gerinctöröttet vagy kétezer koponya-, agysérültet látnak el.” A műtő nemcsak a régió, hanem egész Magyarország betegbiztonságát szolgálja – tette hozzá.


  • A fejlesztés keretében 1,2 milliárd forintból a legmodernebb technológiai megoldásokat tükröző, kombinált képalkotó és operációs helyiség, úgynevezett hibrid műtő kialakítása valósult meg a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet Fiumei úti Baleseti Központjában.
  • A hibrid műtő lehetőséget biztosít arra, hogy a beteg mozgatása és szállítása nélkül, a műtőben azonnal elvégezhetők legyenek a beavatkozásokhoz szükséges vizsgálatok.
  • A Péterfy Kórház Fiumei úti Baleseti Központban történt speciális építészeti átalakításoknak (panel technológiának) köszönhetően az új, világszínvonalú műtő már megfelel a legmagasabb szintű sugárvédelmi és sterilizációs szellőzéstechnikai elvárásoknak, amelyek a radiológiai képalkotáshoz szükségesek.
  • A műtőbe beszerzett berendezések között szerepel egy 500 millió forint értékű csúcstechnológiás sebészeti navigációs rendszer, amely segíti a műtétet végző orvost a lehető legpontosabb beavatkozás elvégzésében.
  • Mindezeken túl a Traumatológiai Intézetben most kialakított világszínvonalú műtő egyúttal megteremtette annak technikai feltételeit, hogy az intézmény a közeljövőben egy kelet-közép-európai robotsebészeti és oktatóközponttá válhasson.

Az EBP keretében lezárult az idei első félév legjelentősebb orvostechnológiai eszközbeszerzése 6 fővárosi és Pest megyei kórház számára, amelyek 377 darab modern eszközzel gyarapodtak 2,5 milliárd forint értékben.

Érintett intézmények: a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház (Kistarcsa), az Új Szent János Kórház és Szakrendelő, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet és az Észak-Közép-budai Centrum.

Az eszközök között találhatók intenzív terápiás eszközök, altató- és lélegeztetőgépek, betegőrző monitorrendszerek, műtői berendezések és sebészeti eszközök, kórházi bútorzatok, valamint sterilizáló, illetve a szemészeti és gasztroenterológiai vizsgálatokhoz szükséges eszközök.

-