Belföld
Harmadfokú hőségriadót adott ki a tisztifőorvos hétfő déltől péntek éjfélig     
OPH Kép: Pixabay
2021. július 28.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéseit és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását figyelembe véve harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére az országos tisztifőorvos hétfő déltől péntek éjfélig. A hőségriadó és az ilyenkor kialakuló helyzet legfontosabb jellemzőiről Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője beszélt az OrientPressnek.

Harmadfokú hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot – emlékeztetett Dóka Imre. Az NNK és az OKF arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben ügyeljenek a fokozott folyadékbevitelre, kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását, 11 és 15 óra között pedig lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. A strandolók számára az NNK ajánlást is megfogalmazott – jegyezte meg a szakember –, amelyben többek között arra emlékeztetnek, hogy felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani.

A katasztrófavédelem a helyzethez kapcsolódva arra hívja fel a figyelmet, tűző napon álló autóban ne hagyjanak gyermekeket és állatokat, az autó ugyanis ilyenkor üvegházként működik és akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a belső hőmérséklet. „38 fokos külső hőmérséklet esetén a tűző napon álló járműben 5 perc után közel 50 fok van.” Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot – emelte ki az OKF munkatársa.

Ugyancsak tudatosítani kell mindenkiben – folytatta –, hogy ne hagyjunk a kocsiban oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem, mert a melegben párologni kezdenek és a gőzük egy szikrától is belobbanhat. A flakonokon nem véletlenül figyelmeztetnek a tűz- és robbanásveszélyre a piktogramok – hangsúlyozta Dóka Imre, aki elmondta, hogy éppen egy tavalyi eset világított rá, hogy ilyen anyag esetében elég a központi zár elektromos szikrája a tűzhöz.

Az extrém hőség kapcsán a helyettes szóvivő emlékeztetett, hogy a katasztrófavédelem honlapján megtalálható az ingyenesen elérhető légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, és ezeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe veheti, így az is hűtött térben tölthet néhány órát, akinek erre máshogy nem lenne módja, pedig ez fontos az emberi szervezet számára.

Saját légkondicionáló esetében szakaszosan használjuk a készülékeket – még a ventilátort is –, mert ennek tűzvédelmi oka is van – folytatta Dóka Imre. Ilyenkor erőteljesen megnő az energiafelhasználás, ezeknek a berendezéseknek a folyamatos üzemeltetésével nagyon megterheljük az elektromos hálózatunkat – magyarázta. De az élettani hatásokat, egészségügyi kockázatokat is érdemes figyelembe venni, hiszen a folyamatosan áramló hideg levegő megbetegedést okozhat, de a beállított hőmérsékletnek is fontos szerep jut a megelőzésben. Az egészségügyi szempontokról szintén olvashatók információk az NNK honlapján – fűzte hozzá.

A katasztrófavédelem szakembere arra is emlékeztetett, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) erdészeti igazgatósága tűzgyújtási tilalmat rendelhet el éppen azért, mert fokozott tűzveszélyes állapotba kerülhet a környezetünk. Az aktuális, július 27-i helyzetről szólva Dóka Imre elmondta, hogy az ország felében (a Dunától keletre) jelenleg is tűzgyújtási tilalom van érvényben, az ott lévő erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében még a kijelölt tűzrakóhelyen sem szabad tüzet gyújtani.

Otthon bográcsozni és grillezni szabad, de egyetlen percre se hagyjuk magára a tüzet – mondta. „Idén már 6425 tűz volt a szabadban, 7600 focipályányi terület égett le.” A szakember fontosnak nevezte, hogy ahol nincs tűzgyújtási tilalom, ott is körültekintőnek kell lenni, és nem hiányozhat az odakészített oltóanyag.
Dóka Imre kitért szén-monoxid nyári veszélyeire is, hiszen a nagy hőségben megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is. Ha a kémény belső hőmérséklete alacsonyabb, mint a külső, a beszorult hideg levegő néhol nem engedi kiáramolni az égésterméket – magyarázta. A légdugó miatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe és másodpercek alatt mérgező szén-monoxid fejlődhet. A szakember mindenkinek azt tanácsolja, hogy ezeket a készülékeket ne üzemeltessük hosszabb ideig, például ne így melegítsük a külső medence vizét. De a klímák, mobilklímák is megváltoztatják a levegő áramlását a lakásban – mutatott rá –, és ezzel hozzájárulhatnak a szén-monoxid kialakulásához. Általános javaslat, hogy minden nyílt égésterű vízmelegítő mellett legyen egy szén-monoxid-érzékelő – közölte a katasztrófavédelem helyettes szóvivője.


-