Belföld
Újabb irányelvet adott ki az Emmi
Emmi Kép: Pixabay
2021. július 29.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere utasítására, az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tagozatai egységes szakmai irányelvet készítettek a tüdőátültetés indikációs és kontraindikációs köréről.

Az első magyar beteg tüdő transzplantációját 1996-ban a Bécsi Orvostudományi Egyetem Sebészeti Klinikájának Mellkassebészeti Osztályán végezték el, ahol a magyar program indulásáig további 187 magyar beteg tüdőtranszplantációját is végrehajtották.

Magyarországon az első tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben.

Az első beavatkozás óta, az elmúlt 6 évben Magyarországon összesen 107 tüdőátültetés valósult meg. A legtöbb beavatkozást (38 eset) az 51 és 60 évesek között hajtották végre az Országos Onkológiai Intézetben.

A tüdőtranszplantációra való kivizsgálás speciális feltételeket nem igényel, ugyanakkor a gondozó orvos által, a beteg időben való referálása a várólista bizottságnak, kiemelt jelentőséggel bír.

Ez az egészségügyi szakmai irányelv úttörő szerepet tölt be a hazai gyakorlatban, célkitűzése a tüdőátültetés gyakorlatához kapcsolódó, legújabb bizonyítékokra épülő ajánlások megtétele.

-