Külföld
Zongorakoncerttel és Liszt-kiállítással ünnepelnek Bukarestben október 23-án
MTI Kép: OPH
2021. október 18.

Zongorakoncerttel és Liszt Ferencnek a mai Románia területén tett koncertkörútjának emléket állító kiállítással ünnepli a Liszt Intézet bukaresti központja az 1956-os forradalom kitörésének évfordulóját – közölte hétfőn az intézet.

Kósa András László, a bukaresti Liszt Intézet igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy külön erre az alkalomra készült a kiállítás, amely feleleveníti Liszt Ferenc 1846-47-es koncertkörútját Bánátban, Erdélyben, Havasalföldön és Moldvában.

Felidézte, hogy 1938-ban kezdődött az a közel egy évtizedig tartó időszak, amelynek során Liszt Ferenc hangversenyeivel meghódította Európa szinte valamennyi országát. Ő volt, aki létrehozta a szóló zongorakoncert műfaját, és a mai értelemben vett szupersztárként fogadták, bármerre járt. E korszak utolsó éveiben, 1846 őszén és 1847 kezdetén Konstantinápolyba tartva koncertezett a mai Románia területén.

A magyar zongoravirtuóz, zeneszerző és pedagógus születésének 210. évfordulója kapcsán szervezett kiállítás Liszt fogadtatását, az utazás körülményeit, szerepléseinek korabeli sajtóvisszhangját, a helyi értelmiségi elittel való találkozását eleveníti fel – mondta az igazgató.

A kiállítás Fülöp Mária Magdolna grafikai munkájának köszönhetően jött létre. A tárlat képanyagát, szövegeit Bara Hajnal állította össze László Ferenc Klavír és koboz című könyve, illetve Lakatos István Liszt Ferenc című tanulmánya alapján.

A csütörtöki kiállításmegnyitót ifj. Csíky Boldizsár zongoraestje követi, aki Beethoven- és Liszt-műveket játszik.

-