Kultúra
Az Árpád-ház két tagját azonosították
OPH Kép: MTI/Kovács Tamás
2022. április 14.

A székesfehérvári osszáriumból (csontkamra) vett minták alapján két Árpád-házi személyt azonosítottak a Magyarságkutató Intézet (MKI) kutatói – számolt be sajtótájékoztatón Kásler Miklós miniszter szerdán.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője emlékeztetett: Magyarországon az archeogenetikai vizsgálatoknak két kutatási iránya van, a Neparáczki Endre és Török Tibor nevével fémjelzett szegedi populációgenetikai kutatás, és az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) elindított, az Árpád-ház eredetére vonatkozó vizsgálatok. Ez utóbbi az Árpád- dinasztia genetikai állományának kutatásával foglalkozik, azonosítva III. Béla király férfiági leszármazási vonalát. A Magyarságkutató Intézet ezt a két kutatási irányt fogta össze és egészítette ki több tudományág eredményeivel, ezáltal igen rövid idő alatt vált lehetővé prekoncepcióktól mentes, vitathatatlan tudományos eredmények elérése.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Horváth-Lugossy Gábor, az MKI főigazgatója a kutatások előzményeiről szólva kiemelte, hogy III. Béla király azonosítása az origó, ennek köszönhetően vált lehetségessé a Székesfehérváron vagy például a Tihanyban található maradványok azonosítása. Az onkológiai intézet III. Béla csontjaiból meghatározta az Árpádok genetikai állományát – részletezte a főigazgató –, így vált lehetségessé a Székesfehérváron nyugvó maradványok, a Szt. László-ereklye, illetve Tihanyban I. András csontjainak vizsgálata is. Horváth-Lugossy Gábor beszélt arról is, hogy az osszáriumkutatáshoz kapcsolódóan két tudományos könyvet adott ki az intézet, a magyar mellett angol és német nyelven. Minderre azért van szükség, hogy a magyarság páratlan történetét nemzetközi téren is minél szélesebb körben is megismerhessék – tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy az archeogenetika tudományterületén az elmúlt három évben hat nemzetközi publikációjuk jelent meg.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Neparáczki Endre, az Archeogenetikai Kutatóközpont felidézte, hogy az osszáriumban ma még azonosítatlanul nyugszanak uralkodóink maradványai, „intézetünk laborjában azonban kiépítettük a világon jelenleg elérhető legmodernebb molekuláris technológiát, amelynek köszönhetően lehetővé vált a teljes örökítőanyag-sorrendjének leolvasása”. Nemcsak az Y-kromoszómát és a mitokondriumot tudják vizsgálni, hanem bármely testi kromoszóma szekvenciasorrendjét is meg tudják határozni, és így felvázolhatóvá válnak a rokonsági viszonyok – hangsúlyozta a szakember.

Makoldi Miklós, a MI Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója a régészet felelősségét hangsúlyozta és rámutatott: az archeogenetika által vizsgált csontanyag ásatási eredményekből származik, ezért is kiemelten fontos, hogy a maradványok hiteles módon legyenek feltárva. Kitért arra is, hogy az archeogenetika most igazolni tudta korábbi régészeti elméletek helyességét.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A sajtótájékoztatón elhangzott: a székesfehérvári osszáriumban nyugvó Árpád-házi személyek azonosításáról, valamint a Hunyadi család genetikai állományáról szóló tudományos publikációik jelenleg lektorálás alatt vannak, megjelenésük a közeljövőben várható.

-