Közigazgatás
Arcközépcsont töréseket érintő egészségügyi szakmai irányelv készült
Emmi Kép: Illusztráció, Pixabay
2022. május 20.

„A laterális arcközépcsont törések diagnosztikájának és ellátásának irányelveiről” címmel és az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával jelent meg új egészségügyi szakmai irányelv az Egészségügyi Közlönyben. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Arc-, Állcsont- és Szájsebészet Tagozata által készített egészségügyi szakmai irányelvet Kásler Miklós hagyta jóvá.

A laterális arcközépcsont törései alatt a járomcsont, valamint a járomív, illetve a járomcsonthoz anatómiailag kapcsolódó csontok töréseit értjük. A laterális arcközépcsont töréseinek kóroktana különböző demográfiai viszonyok mellett nagy változatosságot mutat; egyes régiókban közúti baleset, máshol testi sértés, esés, vagy sportbaleset az elsődleges sérülési mechanizmus. Az epidemiológiát tekintve egyre növekvő számban tapasztalható az interperszonális erőszakos cselekményekhez társuló, archoz tartozó sérülés a fejlett, urbanizált nyugati társadalmakban. A laterális arcközépcsont törések mindennapos kihívást jelentenek az érintett szakmákban dolgozó szakorvosok, valamint szakképzésben résztvevő orvosok számára.

Az egészségügyi szakmai irányelv célcsoportja a laterális arcközépcsont törések ellátásában, diagnosztikájában résztvevő szakterületeken dolgozó – arc-, állcsont- és szájsebészet, szájsebészet, traumatológia, ortopédia-traumatológia, radiológia – szakorvosok és ezen területeken szakképzésben résztvevő orvosok, szakfelügyelők, orvosjogi szakértők, sürgősségi betegellátás területén dolgozók. Az egészségügyi szakmai irányelv felhasználásának célja a laterális arcközépcsont törések felismerésének és diagnosztikájának segítése, a laterális arcközépcsont törést szenvedett betegek megfelelő betegirányításának elősegítése, valamint az ellátás során szükséges, megfelelő klinikai döntések és a társszakmák közötti egységes kommunikáció elősegítése.

-