Közigazgatás
Szembetegség gyógyítását célzó egészségügyi szakmai irányelv készült
Emmi Kép: Pixabay
2022. május 20.

„Nem fertőzéses eredetű (endogén) uveitisek kezeléséről” címmel jelent meg új egészségügyi szakmai irányelv az Egészségügyi Közlönyben. Az egészségügyi szakmai irányelvet az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szemészet Tagozata készítette.

A szem gyulladásos megbetegedése (uveitis) globálisan az ötödik leggyakoribb vaksági ok: Európában 100 ezerből 40-50 új megbetegedés tapasztalható évente. Mivel jellemzően a fiatal, illetve a keresőképes korosztályt érinti a betegség, így gyógyításuk szocioökonómiai hatásait tekintve kiemelt fontosságú. A krónikus uveitis okozta látáskárosodás sok éven át jelenthet súlyos terhet az egyén, az ő családja, valamint a társadalom számára. A költségek csökkenésére az uveitis korai felismerése és időben elkezdett hatékony kezelése elengedhetetlen.

Az elmúlt évtizedekben az immunológiai és reumatológiai betegségekben alkalmazott immunszuppresszív (immunrendszer működését csökkentő) és immunmoduláns (immunreakciót módosító) gyógyszerek, köztük a modern biológiai terápiás szerek az uveitis kezelésében is eredményesnek bizonyultak.

Az új egészségügyi szakmai irányelv általános célja a helyes klinikai gyakorlat, a betegellátás standardjainak meghatározása, valamint az uveitises betegek modern terápiás lehetőségeinek és módjának meghatározása. Bemutatja a gyulladásos szembetegség kezelési lehetőségeit, különböző szakmai szempontokat ad a megfelelő kezelés kiválasztásához, mindezek mellett pedig bemutatja az immunszuppresszív és biológiai terápia alkalmazásának általános gyakorlati elveit. Az új egészségügyi szakmai irányelv Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere jóváhagyásával készült.

-