Közigazgatás
2021-ben a legnagyobb teljesítményét érte el az ÁSZ
ÁSZ Kép: ÁSZ
2022. június 22.

Módszertani fejlesztések; új megközelítésű valós idejű ellenőrzések; az ellenőrzöttek kisebb terhelése; lefedettség növelés; az ellenőrzött szervezetek vezetőit felkészítő, támogató tevékenység; lényegesség, közérthetőség, valamint papírmentességre való áttérés a napi működésben. Ezek jellemezték az ÁSZ tavalyi munkáját, valamint a legnagyobb fejlődést ezeken a területeken érte el az elmúlt több mint 10 év során.

A világjárvány ugyan nagy kihívást jelentett az ÁSZ számára, valójában hatalmas lehetőségeket is nyitott, amely átírta az Állami Számvevőszék megszokott munkakörülményeit, de ezzel meg is erősítette a szervezetet.

Ebben a környezetben az ÁSZ, mint az Országgyűlés pénzügyi és gazdasági ellenőrző szerve az elmúlt évben is – eleget téve a törvényben meghatározott feladatkörének – elvégezte megtervezett feladatait, így a központi költségvetés végrehajtásának, az államháztartás gazdálkodásának, az államháztartásból származó források felhasználásának, illetve a nemzeti vagyon kezelésének az ellenőrzését.

A mai naphoz hasonlóan, az Országgyűlés az elmúlt tizenkét évben is, több mint kétharmados többséggel fogadta el az ÁSZ beszámolóját – ezzel is elismerve tevékenységét, illetve egy új határozatban megerősítette az Állami Számvevőszéknek azon feladatát, mely szerint az Országgyűlésnek értékeléseket készít bizonyos törvények végrehajtásának és a törvényekben kijelölt intézményrendszereknek az állapotáról. Az elmúlt 12 évben szinte minden évben született országgyűlési határozat az ÁSZ tevékenységeinek megerősítéséről, amely mutatja az ÁSZ munkája iránti bizalmat – áll a számvevőszék közleményében, melyről bővebben ITT lehet olvasni.

-