Közigazgatás
KIM: a fiatalok támogatása a jövőbe való legjobb befektetés
KIM Kép: Pixabay
2022. július 27.

Szeptembertől mintegy 74 ezer fiatal kezdheti meg felsőfokú tanulmányait, továbbá több ezren valamilyen szakma megszerzésével folytatják a jövőbe fektetett munkát. A magyar jövő a magyar fiatalokra épül, amelynek alapja a család. Ezért a kormány minden élethelyzetben segíti a fiatalokat képességeik kibontakoztatásában, életcéljaik elérésében – közölte a minisztérium.

Ezt szolgálják a különböző kormányzati programok és a 25 év alattiak személyi jövedelemadó mentessége, valamint mellettük áll akkor is, ha fiatal felnőttként családot szeretnének alapítani. A 25 év alatti fiatalok szja-mentességét, a nyelvvizsga és a jogosítvány megszerzésének támogatását, valamint a családtámogatásokat a kormány a háborús gazdasági helyzetben is megvédi, fedezeteiket a 2023-as költségvetésben is biztosítja.

A kedvező diákhitel konstrukciók hozzájárulnak ahhoz, hogy a diákok még inkább a tanulásra tudjanak fókuszálni. Az első ingyenes nyelvvizsga hozzásegíti őket a munka világában elengedhetetlen idegen nyelvtudás megszerzéséhez, a KRESZ vizsgadíjának elengedése pedig fontos támogatást jelent számukra a munkaerőpiaci elhelyezkedésben. Az eredmények magukért beszélnek: eddig már csaknem 130 ezer KRESZ-vizsga és több mint 135 ezer nyelvvizsga megszerzését támogatta a kormány. Emellett a világon szinte egyedülálló módon személyi jövedelemadó-mentességet élveznek a 25 év alatti fiatalok, függetlenül attól, hogy jövedelmük diákmunkából, tanulmányok mellett folytatott keresőtevékenységből vagy főállásból származik.

Egy nemzet sikeressége azon is múlik, hogyan gondoskodunk értékeinkről, hogyan gazdálkodunk a tehetségekkel. A fiatalok támogatása a legjobb befektetés a jövőbe, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít az ifjúságpolitikai intézkedésekre. Napjainkban minden eddiginél több lehetőség áll a tehetséges fiatalok rendelkezésére: a Nemzeti Tehetség Program keretében évente 300-350 ezer fiatal vehet részt tehetséggondozó programokban, a program kezdete óta már közel 19 ezer projekt részesült támogatásban.

A kormány kiemelten támogatja a családalapítást, és minden segítséget megad ahhoz, hogy a fiatalok minél korábban merjenek gyermeket vállalni és kiszámítható környezetben nevelhessék őket. A családpolitika egyik kiemelt eleme, hogy 2014 óta a felsőoktatási hallgatók vagy frissen diplomázott szülők is jogosultak úgynevezett diplomás GYED-re, amelynek összege évről évre növekszik: alapképzés esetén idén ez már havonta 140.000 Ft-ot, mesterképzés esetén 182.000 Ft-ot jelent a támogatottaknak. Ezen felül gyermekvállalás esetén az édesanyák részére komoly segítség, hogy korábbi diákhitel-tartozásukat részben vagy egészben elengedik. A fiatal párok házasságkötését adókedvezménnyel és babaváró támogatással is ösztönzi a kormány. Az első házasok adókedvezményének köszönhetően nő a nettó kereset, a szabad felhasználású 10 millió forintos babaváró támogatás pedig a családi költségvetést erősítheti. Otthonteremtési terveiket pedig az otthonteremtési program elemei, egyebek mellett a CSOK, a Falusi CSOK, az ÁFA-kedvezmény vagy az otthonfelújítási támogatás segíti.


-