Életmód
30 éves az anyatejes táplálás világnapja
KINCS Kép: pixabay
2022. augusztus 1.

Tízből nyolc magyar egyetért azzal, hogy az anyatej a legjobb táplálék a kisbaba számára, – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásából, amely az anyatejes táplálás világnapja alkalmából készült. Magyarország nemzetközi szinten is az élvonalba tartozik az anyatejes táplálás elterjedtsége kapcsán, amiben a védőnőknek jelentős szerepe van.

„A gyermekek világrahozatala és szoptatása, a biztonságos korai anya-gyermek kapcsolat kialakítása a nők elidegeníthetetlen feladata, aminek a jelentőségére a lányokat, nőket ma még fontosabb felkészíteni, mint az elmúlt évszázadokban, amikor természetesen látták maguk körül az anyaságra felkészítő mintákat.” – vallja Kopp Mária.

1992 óta augusztus 1-jén tartják az anyatejes táplálás világnapját, hogy felhívják a figyelmet az anyatej fontosságára. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint a csecsemő születésének első órájától egészen fél éves koráig az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a baba számára, hiszen az anyatejes táplálás az egyik leghatékonyabb módja a gyermekek egészségvédelmének. Világviszonylatban mégis a fél év alatti kisbabáknak mindössze 41 százaléka kap kizárólag anyatejet. A magas jövedelmű országokban minden ötödik csecsemőt soha nem szoptattak. Egy 2018-as felmérés szerint a valaha is anyatejes szoptatásban részesülő csecsemők aránya a skandináv országokban kifejezetten magas, 90 százalék feletti, Olaszországban 86 százalék, Németországban 82 százalék, Spanyolországban 77 százalék, Franciaországban 63 százalék, az USA-ban 74 százalék, Írországban pedig mindössze 55 százalék. Magyarországon a gyermekek 94 százaléka élete első hat hónapja során, a szülést követő napokban mindenképpen kap anyatejet, tehát az anyatejes táplálás kifejezetten népszerű és elterjedt hazánkban. Ebben nagyon nagy szerepe van a hungarikumnak számító védőnői ellátásnak, hiszen a védőnők egyik fontos feladata az édesanyák támogatása a gyermekek gondozásában.

A KINCS legfrissebb kutatása az anyatejes táplálás és a védőnők fontosságára hívja fel a figyelmet. A felmérés szerint 10-ből 9 magyar (92 százalék) úgy gondolja, hogy az anyatej a legjobb a csecsemő táplálására. Amikor az anyatej és a tápszer közül kell választani, mindössze 1 százalék mondja azt, hogy a tápszer a jobb, 81 százalék szerint az anyatej és 17 százalék szerint mind a kettő megfelelő. A megkérdezettek több mint harmada (36 százalék) szerint az az ideális, ha legalább egy éves koráig kap anyatejet a baba, de csaknem harmaduk (31 százalék) szerint egy évnél is tovább, igény szerint bármeddig táplálható a kisbaba anyatejjel.

Az anyatejes táplálás Magyarországon kifejezetten népszerű, amit jól mutat, hogy a legtöbb magyar nagyon pozitívan vélekedik az anyatej jelentőségéről. A magyarok egyöntetűen (97 százalék) úgy gondolják, hogy az anyatej minden cseppje kincs. 88 százalék egyetért azzal, hogy az anyatejjel táplált babák egészségesebbek és kiegyensúlyozottabbak, 84 százalék szerint pedig az anyatejes szoptatás egy életre megalapozza a szoros anya-gyermek kapcsolatot. Tízből nyolc magyar szerint az anyatejes táplálással alakul ki a gyermek és az anya közötti ősbizalom.

A védőnők kulcsszerepet töltenek be a gyermekek egészséges fejlődésében, az anyatejes táplálás népszerűsítésében. Tízből kilenc magyar ismeri a Védőnői Szolgálatot, és a válaszadók valamivel több mint negyede (27 százalék) még azt is tudja, hogy Magyarországon már 107 éves múltra tekint vissza a szervezet. A KINCS kutatásából az is kiderül, hogy a magyarok számítanak a védőnők szakértelmére. 84 százalék szerint a védőnők hasznos tanácsokkal látják el a szülőket a csecsemőjük táplálásával és gondozásával kapcsolatosan. Tízből nyolc válaszadó úgy gondolja, hogy a védőnők sokat segítenek a várandóság alatt, a szülésre való felkészítésben és a szülés után is a családoknak.

A szülés körüli időszakban a kórházi személyzetnek és az édesapáknak is meghatározó szerepük van. A legtöbb magyar szerint egy gyermek világrahozatalához a kórház a legmegfelelőbb helyszín (85 százalék) és az emberek háromnegyede szerint (72 százalék) jó, ha az édesapa jelen van a szülésnél.

Módszertan: Az országos reprezentatív kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült a felnőtt lakosság körében, 2022. június 9–22. között.

-