OPH
Az ország első magánegyetemévé vált a Metropolitan
OrientPress Hírügynökség (OPH)
2016. január 6.

A hazai magán fenntartású intézmények közül elsőként a Budapesti Metropolitan Főiskola – az egykori BKF - nyerte el az egyetemi rangot, így januártól már az alkalmazott tudományok egyetemeként várja a hallgatókat. Az intézményben az angol nyelvű szakok mellett a szakirányú továbbképzések száma is folyamatosan bővül. A névváltoztatás szükségességéről, valamint a jövőbeni fejlődési irányokról Vass László rektort és Papp-Váry Árpád általános rektorhelyettest kérdeztük a Rádió Orienten.

A szeptemberi névváltoztatást követően az egykori Budapesti Kommunikációs Főiskola immár Budapesti Metropolitan Egyetem néven várja a hallgatókat. Mint azt Vass László rektor elmondta, a névcserére azért volt szükség, mivel az intézmény az elmúlt 15 év alatt kinőtte a nevét. Az induló kommunikációs képzéseket követően először üzleti, majd turizmus, végül művészeti karral is bővült - magyarázta az egyetem vezetője. „Olyan nevet kerestünk, amely hosszú távon keretet ad ennek a folyamatosan bővülő intézménynek. A Metropolitan egyrészt nemzetközi, másrészt jó hangzású, kicsit művészi és nagyvárosiasságot tükröz” – tette hozzá.

A felsőoktatási intézmény idén január elsejétől, a törvény változásának köszönhetően az alkalmazott tudományok egyetemévé vált. Ezzel Magyarország legnagyobb magán fenntartású felsőoktatási intézménye, valamint művészeti felsőoktatási képzőhelye jött létre - mutatott rá Papp-Váry Árpád általános rektorhelyettes. A dékán kiemelte, a nemzetköziesedésben is élen jár az egyetem, hiszen egyre több szakot lehet angol nyelven hallgatni. Emellett már több mint ötven országból tanulnak náluk diákok.

'A gyakorlat-orientált oktatás mellett tesszük le a jövőben is a voksunkat” – mondta Papp-Váry. Hozzátette: magánintézmények közül először nyerték el ezt a rangot, ami várhatóan növelni is fogja az itt megszerzett diploma értékét. „Az alkalmazott tudományok egyeteme azt jelenti, hogy kutatási-tudományos tevékenységünk alkalmazás-centrikus, tehát a közvetlenül a gyakorlatban alkalmazott technikákat segíti. A magán jelző az intézmény fenntartására, valamint a vállalati szemlélet hangsúlyosságára utal” – emelte ki a rektor hozzátéve, a gyakorlat-központúság tükrözi oktatóik karaktere is, akik közül a legtöbben a tanítás mellett egyéb tevékenységet is végeznek.

A jövőben várhatóan tovább bővül az egyetem képzési kínálata, a négy alappillérnek megfelelően – kommunikáció, üzlet, turizmus és művészet – a szakirányú továbbképzésekre fókuszálva. Ennek keretében már jelenleg is van lehetőség gazdasági vagy sport újságírást tanulni, vagy akár borturisztikai szaktanácsadó képzésen részt venni. Emellett folyamatosan bővül az angol nyelvű képzési kínálat is – mondta a jövőre vonatkozó tervekről Papp-Váry Árpád.
Következő adásunk
Téma: A kárpátaljai történelmi egyházak szerepe a kárpátaljai magyarság fennmaradásában – Egressy Miklós, görög katolikus esperes
Ezt követő adásaink