Közigazgatás
Biztonságosak az asztalunkra került ételek?
OrientPress Hírügynökség
2016. február 22.

A nem megfelelően tárolt, szállított és elkészített ételek számos betegség forrásai lehetnek. Ezek elkerülésére az élelmiszerekkel foglalkozó vállalatoknak folyamatosan ellenőrizniük kell a mikroorganizmusok bekerülését elősegítő kritikus pontokat. Emellett azonban a vásárláskor és az ételkészítéskor is nagyon körültekintőnek kell lenni. Arról, hogy mire érdemes figyelni, Biacs Péter élelmiszerbiztonsági szakértőt kérdeztük a Rádió Orienten.

Az élelmiszerek beszerzése, készletezése, szállítása és elkészítése megfelelő higiéniát igényel a betegségek elkerülése érdekében. Éppen ezért azok ellenőrzésére különös figyelmet kell szentelni. Erre szolgál a HACCP rendszer, amely a jó gyártási és forgalmazási, valamint higiéniai gyakorlatra alapozott élelmiszer-biztonsági kockázatkezelő rendszer. Célja a mikrobiológiai veszélyek és kockázatok azonosítása, amelynek érdekében az egyes vállalatoknak három-négy kritikus pontot kell meghatározniuk és folyamatosan ellenőrizniük. „Ezek fő mozgatórugója a higiénia és a tisztaság, amelyet minden úgynevezett gyors mozgású árucikknél biztosítani kell” – mondta Biacs Péter.

Mint arra az élelmiszerbiztonsági szakértő felhívta a figyelmet, a naponta fogyasztott élelmiszerek esetében a vásárlók joggal várják el a tisztaságot, azonban nemcsak beszerzéskor, de felhasználáskor is körültekintően kell eljárni. „Alapvetően minden ételkészítés előtt kezet kell mosni, s az ahhoz használandó eszközöket alaposan el kell mosni, emellett főzéskor nagyon fontos a kötény viselése, így elkerülhető a káros szennyeződések átterjedése” – hívta fel a figyelmet. A főzés mellett azonban a tálaláskor is érdemes odafigyelni, ezért az étkezéshez használandó tányérok és evőeszközök tisztaságáról is gondoskodni kell.

Azonban nemcsak vásárláskor és felhasználáskor, de szállításkor is nagyon oda kell figyelni arra, hogy a hűtést igénylő termékek hűtőtáskában kerüljenek az áruházak polcairól a konyhába. Az azonnal fel nem használandó húsokat pedig érdemes azonnal a fagyasztóba tenni, biztosítva ezáltal a baktériummentességet.

A HACCP rendszer helyes használata kulcsfontosságú az élelmiszeriparban vagy az állattartással, növénytermesztéssel foglalkozó vállalatok esetében. Mint azt Biacs Péter elmondta, a rendszer akkor működik jól, ha mindössze három-négy kritikus pontot határoznak meg és a megfelelő mérőműszerekkel naponta vagy automatizálás esetén folyamatosan ellenőrzik azt. „Az üzem működését az is tönkreteheti, hogyha bár az előírásoknak megfelelően rendelkeznek HACCP-vel, nem alkalmazzák azt” – hívta fel a figyelmet.
Következő adásunk
Téma: Szent István keresztény hagyatéka - a Szent Korona vármegyéi vándorkiállítás, 2020.06.25., Esztergom – Ötvös Sándor kormanyfőtanácsos; Kocsis Fülöp érsek-metropolita, görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye, a rendezvénysorozat fővédnöke; Benza György elnök, Kárpátaljai Szövetség; Prokopp Mária művészettörténész; Kovach Anton festőművész
Ezt követő adásaink