Életmód
Fájdalom nélkül is támadhat a középfülgyulladás
OrientPress Hírügynökség
2013. március 6.

Komoly következményei lehetnek a középfülgyulladásnak, ami a kisgyerekeknél visszatéro probléma a téli és tavaszi idoszakban. Legtöbbször nagy fájdalommal és lázzal jár, de létezik olyan fajtája is, melynek nincs tünete, ám ha nem kerül felismerésre, maradandó hallásromláshoz vezethet. Dr. Tamás László, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatója szerint ez igen gyakori, mert kisgyerekeknél nehéz észrevenni.

A téli-tavaszi idoszak náthás fertozései sok kisgyereknél rendszeresen visszatéro középfülgyulladáshoz vezethet. Ennek egyik fajtája az akut gennyes középfülgyulladás nagy fájdalommal és magas lázzal jár. Ezt a vírusos nátha bakteriális felülfertozodése okozza. Ilyenkor ha a betegség nincs jól kezelve, egy ido után fel is szakadhat a dobhártya. Ritka esetben súlyos szövodményt okozhat. Amikor például az agy, vagy a belso fül irányába továbbterjed, akár életet veszélyezteto agyhártyagyulladáshoz, agytályoghoz, arcidegbénuláshoz is vezethet.

Kevesen tudják, hogy létezik a középfülgyulladásnak egy másik, ugyancsak veszélyes fajtája, amikor sem fájdalom, sem láz nem jelentkezik. A savós középfülgyulladás lassan kialakuló probléma, és a gyermek hallásromlásához vezethet. Leggyakrabban olyan gyerekeknél alakul ki, akiknek a gyakori fertozések miatt az orrmandulájuk túl gyorsan no nagyra, a fülkürtöt lezárja, így a középfül nem tud levegozni. Ha pedig a fülkürt tartósan le van zárva, vákuum alakul ki a középfülben, majd hetek-hónapok alatt savós folyadék szaporodik fel. Ezeknél a gyerekeknél lassan romlik a hallás, ami feltunhet a szüloknek, ha mindkét oldali fület érinti, ha azonban csak az egyiket, nem biztos, hogy észreveszik. Ez a probléma sok óvodás korú gyermeket érint, de ha idoben észreveszik, gyógyítható. Amikor viszont a fenti gyulladásos állapot hónapokig fennáll, akkor elindulhat a hegesedés a középfülben és ez tartós hallásromlással járhat, ami már mutéttel is nehezen javítható.

Ezért a professzor azt tanácsolja a szüloknek, hogy a legkisebb gyanú esetén is vigyék el fül-orr- gégészetre a gyermeket, ahol indokolt esetben a hallásvizsgálatot is elvégzik. Kiemelte még, hogy felnott korban is nagyon komolyan kell venni a tartós féloldali nagyothallást, mert orrgarati daganat is okozhatja a savós középfülgyulladást.Dr. Tamás László szerint a hideg hónapokban nehéz elkerülni a fertozéseket, ezért a gyakori kézmosás, a helyes orrfújás és az immunrendszer erosítése a legfontosabb. Azt tanácsolja, hogy ha kisüt a nap, lehetoleg napoztassák a gyereket. Felhívja a figyelmet arra, hogy télen a D vitamin adása mellett a C-vitamin pótlása is fontos. A vashiányos gyerekek immunrendszere gyengébb, rájuk több figyelmet kell fordítani, mert gyakrabban kapják el a fertozéseket is. Ha az ajánlott elovigyázatosság mellett mégis megbetegszik a gyermek, a helyes orrfújás (nem szabad egyszerre befogni mindkét orrlyukat) és az alapos kikúrálás után lehetoleg egy hetet még tartsák otthon a lábadozó beteget, hogy megelozzék egy újabb fertozés kialakulását. Dr. Tamás László szerint tilos a lázas, fülfájós gyerekkel berohanni a kórházba, eloször a lázát és a fájdalmát kell csillapítani.

Azok a szülok, akiknek gyakran szenved fülgyulladástól a gyermekük, már tudják, hogy ha pár nap alatt nem múlik a nátha, el kell menni szakemberhez. Ma már ritkán szúrnak fel fület, a kezelés orrspray-vel (vagy orrcseppel), gyógyszerrel megoldható. A hajlam sajnos örökletes, bizonyos gyereknél a nyálkahártya (így az orrmandula is) hajlamosabb a duzzadásra fertozéskor. Ha valakinek allergiás a gyermeke, számíthat rá, hogy könnyebben kialakul a középfülgyulladás. Az orrmandula azonban fontos immunszerv, ezért csak akkor javasolják kivételét, ha többször ismétlodo, vagy tartós középfül,- vagy arcüreggyulladást okoz.
Most adásban
Téma: II. Rákóczi Ferenc fejedelem lovasszobra – Grezsa István Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos
Ezt követő adásaink