Közigazgatás
Hatékonyabbá teszik a vállalati működést a tréningek
OPH Kép: lilith.hu
2016. április 12.

A vezetői szemléletmód formálását és a munkavállalók motivációját is segítik a különböző vállalati tréningek. A jó tréning mindig valamilyen rendszerbe illeszkedik, amelynek a szervezet egésze fejlesztésére kell irányulnia. Emellett résztvevői számára egyszerre nyújt élményt és közvetít olyan tudást,ami beleilleszkedik abba a vállalati célba, hogy munkavállalói által többlet-erőforráshoz jusson – mondta a Rádió Orientnek Komor Levente.

A hatalom legitimációja

Ahogy számos helyen az életben, úgy a vezetésre való képességben is felmerül a kérdés, hogy az ember alapvetően biológiai vagy társadalmi lény. Amíg a történelem kezdetétől egészen az újkorig a császárok, királyok, majd az arisztokrácia is isteni eredettel magyarázták hatalmuk forrását, ez később materializálódott, s a siker illetve a vagyon lett a fő magyarázó tényező. „Az embereknek ugyanis mindig kell valami, amitől elfogadják a felettük levő autoritást” – mutatott rá Komor Levente. Hozzátette: a vezetővé válás során mára fontossá váltak az otthonról hozott tényezők és a szakértelem, ami a társadalmi hierarchiában a magasabb szint jelzésére alkalmas szimbolikus javak kifejeződése.
Miből lesz a cserebogár?

Egy kutatás, amely során arra voltak kíváncsiak, hogy már gyermekkorban megjelennek-e azok a tulajdonságok, amelyek a jövendő vezető szempontjából prediktív értékkel bírnak, azt mutatta ki, hogy azok a gyermekek fejlődésben előrébb járnak, akiknél már óvodás korban megjelenik a dominanciára való igény, vagyis már ilyen fiatalon befolyást tudnak gyakorolni társaikra. Akik pedig iskolás korukban több szerepet vállalnak magukra, általában azok vállnak később vezetőkké, az egyetemi évek alatt pedig ez még inkább megjelenik a diákönkormányzatokban történő szerepvállalás révén vagy a korai, tanulás melletti munkavállalás során. Azonban mint arra a szakértő rámutatott: „akármilyen prediktív változót vizsgáltunk, az eredmény mindig az, hogy a vezető adott pillanatban válik vezetővé.”

trening_tudatossag.hu.jpg (109 KB)
Fotó: tudatossag.hu


Ennek hátterében az áll, hogy mindig egy személyiségbeli, vállalati, gazdasági vagy éppen politikai környezet dönti el, hogy kik lesznek a vezetők és adott pillanatban mennyire lesznek sikeresek. Példaként említette, hogy egy vállalati krízis megoldása során mindig a leginkább jó megoldásokat hozó ember lesz az, aki befolyásoló vagy hatalmi pozícióhoz jut.

A tréningek hatékonyabbá teszik a vállalati működést

Ahogy a vezetővé válás során, úgy a munkatársak elkötelezettségében is sokat segíthetnek a tréningek. „Az üzleti világ terméke, hogy a vállalatvezető rájött arra, hogy rövid idejű képzések segítségével hatékonyabban tudja képzettebbé tenni munkatársait egy meghatározott szűk körű témában” – mondta Komor Levente. A tréning egy valóban hatékony eszköz, amely képes beavatkozni a szervezet kultúrájába, ahol a vezetői magatartás formálása, oktatása, képzése is megtörténik. Mint arra felhívta a figyelmet, fontos, hogy ezek a rövid idejű, általában 2-3 napos tréningek a megszokott környezetből kiszakadva, vállalaton kívüli helyszínen történjenek.

Mitől lesz jó a tréning?

A csapatépítés során a tréninget szervezőknek meg kell érteniük a formális-informális rendszerek közötti különbségeket és a hálózatok működésének módját. Egy csoporton belül ugyanis sokféle szerep lehetséges, ennek egyensúlyát kell felépíteni, amit aztán rá lehet illeszteni a cégre – mondta a szakértő. A munkatársak számára pedig nagyon fontos, hogy egyrészt élményként élje meg a képzést, másrészt új információkkal és tudással gazdagodjon. „Ezt sokszor nem egyszerű elérni, mert a résztvevők akkor élik meg pozitívan a tréninget, ha dicsérők őket, ezzel azonban csak az ego erősödik, de új ismeretekkel sem fognak gazdagodni. Egyrészt tehát tanulniuk kell, de úgy, hogy az ne negatív képekkel társuljon” – fogalmazott Komor Levente, hozzátéve, hogy a legfontosabb az összhang megtalálása.

trening_behappycouching.hu.jpg (250 KB)
Fotó: behappycouching.hu


A jó tréning mindig valamilyen rendszerbe illeszkedik, amelynek a szervezet egésze fejlesztésére kell irányulnia – véli a szakértő. Kiemelte ugyanakkor, hogy rossz tréninget tartani szinte lehetetlen, hiszen a munkahelye minden résztvevő számára fontos, pláne, ha valamilyen mértékben tudja befolyásolni munkakörülményeit. „A jó tréning élményt nyújt, új tudást közvetít és beleilleszkedik abba a vállalati célba, hogy az ember többlet erőforráshoz jusson” – zárta szavait.

-