Külföld
Jön az iszlám Interpol?
OPH Kép: Reuters/Sebnem Coskun/Pool
2016. április 15.

A muszlim világ legnagyobb problémája a terror - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan hozzátéve, ezért együtt kell működnie az érintett országoknak. Az iszlám világot összefogó kétnapos csúcstalálkozót követően a török elnök kiemelte, isztambuli központtal alakulhat terrorellenes rendőrségi szerv.

Törökország egy isztambuli központú rendőrségi szerv megalakításával kívánja összefogni az iszlám világot a terror elleni harcban. Recep Tayyip Erdogan ezt pénteken, az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) kétnapos isztambuli konferencia zárónapján jelentette be.

isztambul_REUTERSBerk_OzkanPool.JPG (246 KB)
Fotó: Reuters/Berk Ozkan/Pool


A többnemzetiségű rendőrségi központ kialakításáról szóló török javaslatot az OIC is elfogadta. A nemzetközi terrorizmus és szervezett bűnözés ellen küzdő szervezet megalapítása erősíteni fogja a muszlim országok együttműködését - mutatott rá a török államfő. Erdogan fő célként az Iszlám Állam szíriai, iraki és líbiai visszaszorítását, valamint az afrikai Boko Haram leverését jelölte meg. "Ezek a terrorszervezetek elnyomják és megsértik a muszlimokat" - hangsúlyozta.

Az iszlám világ összefogása érdekében Erdogan a konferencián résztvevő államokat nézeteltéréseik megoldására szólította fel. "Véleményem szerint a szektarianizmus legyőzése az előttünk álló legnagyobb kihívás. Az én vallásom nem szunnitákról és síitákról szól, hanem az iszlámról. Össze kell fognunk, mivel a konfliktusokban muszlimok szenvednek" - idézte az elnök szavait a Daily Sabah.

davutoglu_reuters.JPG (1.12 MB)
Fotó: Reuters


Ankara emellett az "elfoglalt" iszlám földek "felszabadítására" szólította fel a résztvevő országokat - írja a Russia Today. Ahmet Davutoglu miniszterelnök a csúcson kiemelte, fel kell szabadítani a muszlimokat Palesztinában, a Krím-félszigeten és Hegyi Karabahban.

-