Külföld
Skócia ellenzi a népszavazást az EU-tagságról
napigazdasag.hu
2015. június 11.

Nem okoztak meglepetést a brit parlament alsóházának képviselői, amikor kedden késő este nagy többséggel megszavazták azt a törvényjavaslatot, amely garantálja, hogy legkésőbb 2017-ig népszavazást kell kiírni Nagy-Britannia európai uniós tagságáról. Mind a májusi parlamenti választásokat megnyerő, a népszavazás kiírásával kampányoló Konzervatív Párt, mind az ellenzéki Munkáspárt igennel szavazott.

A keddi parlamenti vitán Philip Hammond külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britanniában legutóbb 1975-ben tartottak referendumot az EU-ról, amikor is a briteknek az uniós csatlakozásról kellett véleményt mondaniuk. Hammond szerint azóta az unió jelentős változásokon ment keresztül, s egy egész nemzedéknek nem adatott meg véleményt nyilvánítani a szigetország és Európa viszonyáról. A népszavazás kiírása előtt David Cameron miniszterelnök szeretné újratárgyalni Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyrendszerét, s több, a Brüsszel hatáskörébe tartozó jogkört akar visszaruházni Londonra. A kormányfő többek között a bevándorlás szigorítására vonatkozó intézkedésekről szeretne saját hatáskörben dönteni.

Alex Salmond egykori skót kormányfő, aki a Skót Nemzeti Párt (SNP) színeiben foglal helyet a brit parlamentben, elítélte a népszavazás kiírását, mondván, azzal David Cameron csupán pártja euroszkeptikus szárnyának akar kedveskedni. Az SNP egyébként az utóbbi hónapokban több alkalommal is aggályának adott hangot a referendum kapcsán, hiszen, mint a párt politikusai hangsúlyozták, a skótok többsége nem akar kilépni az EU-ból, ezért ha a népszavazáson az uniós tagság megszüntetésére szavazna Nagy-Britannia lakossága, Skóciának lehetőséget kellene adni, hogy saját referendumot tartson az Egyesült Királyságból való kiszakadásról. A Skót Nemzeti Párt korábban arra is javaslatot tett, hogy az Egyesült Királyság különböző nemzetrészeinek, vagyis az angoloknak, a skótoknak, a walesieknek és az északíreknek a külön beleegyezése is kellene az EU-tagság megszüntetéséhez. Stewart McDonald, az SNP parlamenti képviselője a keddi vitán figyelmeztette angol képviselőtársait, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból a szigetország szétszakadását vonná maga után.
-